Poti okoli Bleda

Select your language.  Wählen Sie Ihre Sprache.  Selezionare la lingua.


angnemita

 

 

 

 

 

Pot v Brje:

IMG_0488Brstična lilija (Lilium bulbiferum)IMG_1903_tr2Sava Dolinka v Brju

Izlet bomo začeli pred informacijskim centrom Triglavski narodni park. Odpravili se bomo na ogled doline in zaščitenega Natura 2000 območja mokrišča ob reki Savi Dolinki, ki je znana po lehnjakotvornih izvirih in rastiščih redkih rastlin. Na tem mestu so nameravali zgraditi kompenzacijsko jezero hidroelektrarne Moste, ki leži nekaj kilometrov višje proti Jesenicam. Ogledali si bomo več lehnjakotvornih izvirov, kasneje pa se bomo spustili v dolino Brje, kjer bomo videli zanimivo sezonsko rastlinje in rastišča redkih rastlin, kot je npr. navadna rezika. Potem se bomo odpravili čez hrib ali se v slabšem vremenu povzpeli po cesti na vrh terase. V Piškovici si bomo lahko ogledali trstišče in elektrarno Zasip, se povzpeli teraso višje in nadaljevali pot čez travnik do Lipja, kjer je zelo zanimiv primer samooskrbnega vrta z mnogimi posebnostmi. Od tam bomo šli po poljskih poteh do ledeniških moren Krevljičevega bošta in naprej proti izhodišču Info centru TNP.

Dolžina 10km

Pot čez Hom v Vintgar:

IMG_0895hom2_anja_smidNikon2007-09-23-14+33+14DSCN5312Nikon2007-09-23-14+02+32DSCN5287

 

 

 

Izlet bomo začeli na glavni avtobusni postaji. Med blejskimi vilami se bomo peš po bližnjicah in mimo osnovne šole Bled odpravili po poljski poti v Krevljičev gozd. Po vrhu rečne terase bomo nadaljevali pot po kolovozu proti Zasipu in naprej na Hom do cerkvice Sv. Katarine. Tam si bomo vzeli čas za ogled in razgled iz  starodavnega svetišča Soncu. Po počitku bomo šli naprej po urejeni poti v sotesko Vintgar. Zbrali se bomo pri brunarici in se odpravili proti vasi Podhom. Možna sta dva zaključka poti:

1. Skozi vas bomo šli do zelo znanega mokrišča pri Podhomu, kjer je rastišče redkih rastlin in območje, zaščiteno z Naturo 2000. Pot bomo nadaljevali mimo graščine Grimšče, od tam pa do mimo stadiona do končne točke avtobusne postaje, ki se ji bomo približali skozi staro jedro ene od blejskih vasi Grad.
2. Skozi vas Podhom bomo šli do vaškega korita, od koder se bomo povzpeli na obronke Homa in po stezi nazaj do cerkvice Sv. Katarine. Ta je znana po prekrasnih razgledih na celotno blejsko kotlino in na Julijske, Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke. Nazaj bomo pešačili po ožji stezi preko nekdanjega pašnika, se spustili skozi staro vaško jedro Zasipa in zavili na polje, kjer se bomo skozi stare sadovnjake vrnili na Bled.

Dolžina 12km.

Okoli Bohinjske Bele:

Babji Zob - 2013-06-20_15-45-48

ajdovska deklca na Boh.Belibohinjska bela113

 

 

 

 

Zelo razgiban izlet bomo začeli v Kampu Bled. Peš se bomo povzpeli po gozdni cesti do vasi Bohinjska Bela, prečkali potok in skozi gozd prišli na pečine, čez katere pada slap Iglica. Oddahnili si bomo ob izjemnem razgledu po Gorenjski. Ob slapu se bomo spustili v vas in se sprehodili po njej do Save Bohinjke. Pot bomo po ribiški stezi nadaljevali ob reki, opazovali ribe, poslušali ptice in vodo, do blejske vasi Mlino, kjer si bomo na koncu poti ogledali etnološko zbirko in se osvežili z domačim pivom in narezkom domačih dobrot.

Dolžina 10km

Udeležba na sprehodih je na lastno odgovornost. Za pot morate biti primerno obuti, pripravljeni in opremljeni za hojo od 8 do 12 km.
Na poteh nudimo hladno malico, omejitve glede hrane je treba sporočiti ob prijavi.

Za osnovne in srednje šole:

Pripravljenih imamo več krajših vodenih ogledov naravnih znamenitosti, ki so prilagojeni željam šole po trajanju, zahtevnosti in številu učencev ali dijakov. Dolžine poti se gibljejo od 1 do 3 km, lahko tudi več ali manj. Vodeni ogledi naravnih znamenitosti so za šole brezplačni, plača se le vstopnina tam, kjer je to potrebno. Informacije in prijave sprejemamo dva tedna pred obiskom.

Udeležba na odgovornost staršev in lastno odgovornost.

Leave a Reply


five − 5 =

 

Informacije in Donacije

Društvo za varstvo okolja Bled
Mlinska cesta 3
4260 BLED
tel: 031-617-851
email: dvo.bled@protonmail.com

TRR:
SI56 0700 0000 0400 215 Gorenjska banka Bled

DŠ: 44541287

matična št: 1142127

Prošnja za donacijo

Pristopna izjava

Izjavo izpolnite in nam jo pošljite na naslov zgoraj.

Facebook

Categories
Arhiv