Za naravo ob Savo

 

V soboto, 27.6.2020 bo vodeni pohod v podporo Brju, rekam in slovenski naravi (več spodaj).

Zbor bo ob 10hSava Dolinka v Brju v Piškovici na prostoru za start raftinga.  ZEMLJEVID

koordinatorja pohoda : Miro Kapus 051-632-404  in Miha Žvan 031-617-851

Pobudnik akcije Rok Rozman:

https://balkanriverdefence.org/za-naravo-ob-savo/

V soboto, 27. junija je ponovno čas za akcijo! Povezali se bomo in skupaj prehodili, preveslali, prekolesarili in preplavali celoten tok reke Save v Sloveniji (258 km); od izvirov v Bohinju in Podkorenu, pa vse do točke, kjer Sava svojo pot nadaljuje po Hrvaški. Pridružiš se nam lahko na 25 različnih odsekih, kjer bomo opozarjali na škodljive posege v naravo, predstavljali čudovite koščke narave in vrste, ki jim grozi uničenje, organizirali čistilne akcije, se podružili in oblasti pokazali, kako veliko nas je.
Zakaj?
Čeprav nas je korona virus kot skupnost navidezno ločil, se nas je v zadnjih mesecih za naravo povezalo več kot 36 tisoč. Naš namen je bil jasen: zavarovati naravo pred škodljivimi posegi oblasti in kapitala ter graditi solidarno, strpno in zeleno družbo.
 
Vlada nas ni slišala. Nonšalantno je sprejela zakon, ki iz postopkov meče vse, ki bi lahko pri okoljsko spornih projektih interesom oblasti in kapitala nasprotovali.

DAN ZA SAVO IN VSO SLOVENSKO NARAVO

27. junij 2020
Smo v času, ko se dogaja organiziran in s strani trenutno vladajoče oblasti podprt napad na naravo in okolje ter na vse v zvezi z njima v naši državi.
Vladajoča struktura je sprejela pravne akte, ki pa jih lahko upravičeno imenujemo NEPRAVNI AKTI, ali pa tudi PROTIPRAVNI AKTI, saj z njimi spreminja pravice naravovarstvenih nevladnih organizacij oziroma jih odvzema za dve leti nazaj. To je protipravno, saj poseg v pridobljene pravice ne sme biti izveden, razen če za to ne obstajajo izjemni pogoji, ki pa morajo biti argumentirani in sorazmerni. Kar čez noč ukiniti status javnega interesa več kot 90 odstotkom organizacij je pač zelo sporno in sumljivo dejanje, ki zagotovo skriva za seboj interese, ki z varstvom narave in okolja nimajo nobene povezave oziroma so z njima v diametralnem nasprotju.  Uvesti take spremembe v protikoronsko zakonodajo pa je prav tako nezakonito dejanje, saj je bila ta sprejeta zaradi varovanja javnega zdravja, ne pa drugih področij, ki bi se morala urejati po rednih postopkih v področni in sicer veljavni slovenski okoljski zakonodaji.
Posledica tega protiokoljskega protikoronskega zakona je tudi novela Zakona o ohranjanju narave, ki je v zakonske določbe vnesla nove glede pogojev, ki jih morajo od 21.6.2020 izpolnjevati za dve leti nazaj vse organizacije v javnem interesu na področju varstva narave. Novi pogoji so tako restriktivni, da čez noč in avtomatično ukinjajo status levjemu deležu naravovarstvenih organizacij, ki so do sedaj imele status v javnem interesu. To pa je seveda pravno nedopustno in nezakonito ravnanje. Posega v pravice organizacij za nazaj in tudi v njihovo pravico do delovanja, združevanja, sodelovanja v postopkih varstva narave (upravnih, sodnih, posvetovalnih).
Druga in še bolj uničujoča posledica sprejemanja protipravnega protikoronskega zakona pa je spreminjanje Uredbe o presoji vplivov posegov na okolje, ki neposredno vpliva na podeljevanje okoljevarstvenih in naravovarstvenih soglasij ter dovoljenj za posege v okolje oziroma naravo. Trenutna vlada je v popolni tišini že izdala novo in tako zelo spremenila pogoje oziroma znižala merila, za katere projekte oziroma posege mora biti presoja sprejemljivosti za naravo oziroma okolje uvedena in kdaj ne. Po domače: merila so tako znižana in spremenjena, da je s tem oblast močno znižala standarde varstva okolja in narave, s tem pa si je omogočila podelitev soglasij in dovoljenj za posege in projekte, ki so predvsem v njenem interesu, ne pa v interesu okolja in narave.
To pa je glavni razlog, da ste vsi vabljeni na dan za Savo in vso naravo.
DVO Bled

 

Comments are closed.

Informacije in Donacije

Društvo za varstvo okolja Bled
Mlinska cesta 3
4260 BLED
tel: 031-617-851
email: dvo.bled@protonmail.com

TRR:
SI56 0700 0000 0400 215 Gorenjska banka Bled

DŠ: 44541287

matična št: 1142127

Prošnja za donacijo

Pristopna izjava

Izjavo izpolnite in nam jo pošljite na naslov zgoraj.

Facebook

Categories
Arhiv